Jak prawidłowo ugotować szparagi?

2019-06-03 3 przez admin

Szparagi występują w trzech odmianach – zielonej, białej i fioletowej. Największą popularnością cieszą się zielone szparagi. W Europie na talerzach często pojawia się także biała odmiana. Natomiast fioletowe szparagi są charakterystycznym składnikiem włoskiej kuchni.

Wszystkie odmiany szparagów są dostępne późną wiosna i latem w sklepach. Przez pozostałe miesiące można cieszyć podniebienie tylko szparagami z puszki. Białe szparagi rosną pod ziemią i nie są eksponowane na światło słoneczne, przez co nie produkują chlorofilu, w przeciwieństwie do zielonych szparagów. Smak zielonych szparagów jest nieco „trawiasty”, natomiast białe szparagi sa bardziej łagodne i lekko gorzkie w smaku. Fioletowe szparagi charakteryzują się nutą orzechową i słodką, ponieważ zawierają niemal 20% więcej cukru niż dwie pozostałe odmiany.

Najbardziej odżywcza odmiana szparagów

Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się zielone szparagi, które w porównaniu z białą i fioletową odmianą zawierają najwięcej witamin i minerałów. W skład zielonych szparagów wchodzi potas, wapń, witaminy z grupy B i witamina C, kwas foliowy i beta-karoten. Poza tym, zielone szparagi charakteryzują się najwyższą zawartością błonnika. Natomiast fioletowe szparagi wyróżniają się wysoką wartością antocyjanów – silnych naturalnych związków roślinnych o właściwościach antyoksydacyjnych.

Sposób przygotowania szparagów

Wszystkie odmiany szparagów, bez względu na kolor mogą być grillowane, pieczone i gotowane. Omawiane warzywa sprawdzają się jako składnik sałatek, pieczonych dań, takich jak zapiekanki i quiche oraz jako przekąska. Przy zakupie szparagów warto zwrócić uwagę na to, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Warzywo powinno być sprężyste i jędrne. Świeże szparagi można rozpoznać po tym, że po ściśnięciu końcówki wypływa sok.

Jak prawidłowo ugotować białe szparagi?

Białe szparagi często podawane jako osobne danie, z dodatkiem soli i masła lub z sosem holenderskim, charakteryzują się bardziej włóknistą strukturą niż zielone szparagi. Kupując białe szparagi należy zwrócić szczególną uwagę na ich grubość. Białe szparagi muszą być przed ugotowaniem obrane ze skórki, więc nie powinny być zbyt cienkie. Zasada ta nie dotyczy zielonej odmiany.

Umyte i osuszone białe szparagi należy obrać ze skórki, poza główkami. Można użyć obieraczki do warzyw, albo małego ostrego nożyka. Ewentualnie można także zastosować specjalną obieraczkę do szparagów. Po obraniu wszystkie twarde włókna powinny być usunięte. Kolejny krok to obcięcie twardych, zdrewniałych końcówek. Należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu (ok. 2 – 5 cm).

Do ugotowania szparagów przyda się wysoki, wąski garnek – najlepiej gotować je na stojąco, żeby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Ich struktura jest najbardziej delikatna, więc zmięknie odpowiednio pod wpływem pary. Specjalne garnki do gotowania szparagów mają wąski kształt i specjalne sitko wewnątrz, ułatwiające wyciągnięcie szparagów z wody. Drugim sposobem ułatwiającym gotowanie tych warzyw na stojąco jest związanie ich nitką. Szparagi powinny być gotowane w wodzie z dodatkiem soli i cukru oraz masła.

Białe szparagi należy gotować przez około 15 minut, sprawdzając jednak po 10 minutach gotowania czy już nie są miękkie.

Jak prawidłowo ugotować zielone szparagi?

Dokładnie umyte i osuszone szparagi powinny mieć usunięte zdrewniałe końcówki. Należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać ze skórki. Czas gotowania zielonych szparagów jest nieco krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi powinny być gotowane około 10 minut. Po upływie ok. 5 – 7 minut gotowania warto upewnić się, czy szparagi nie są już miękkie, nakłuwając je widelcem.

Jak prawidłowo ugotować fioletowe szparagi?

Fioletowe szparagi są uprawiane w ten sposób, że gdy tylko pojawią się na powierzchni gleby zostają ścinane, aby nie zdążyły się zazielenić. Przed ugotowaniem fioletowe szparagi powinny być obrane w taki sam sposób jak białe szparagi. Czas gotowania fioletowych szparagów wynosi 15 minut.

Po upływie 10 minut gotowania warto sprawdzić widelcem czy szparagi nie są już miękkie. W przypadku cieńszych szparagów gotowanie o kilka minut za długo może doprowadzić do rozgotowania się warzyw.

Odgrzewane i mrożone szparagi

Szparagi można odgrzać na parze, albo podsmażyć je na patelni. Świeże szparagi można zamrozić bez blanszowania. Należy je jednak wcześniej dokładnie umyć, osuszyć, a białe obrać. Zamrożone szparagi należy wrzucić do gotującej się wody bez wcześniejszego rozmrażania.