Gotowanie jajka na miękko

Gotowanie jajka na miękko

Czerwiec 3, 2019 0 przez admin

Jajko

Jaja na miękko są zdrowym posiłkiem, serwowanym zwykle z pieczywem i nabiałem lub świeżymi warzywami. W białku jaja znajdują się proteiny, natomiast żółtko zawierają dużo lecytyny i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jaja na miękko są znacznie smaczniejsze niż te ugotowane na twardo.

W jednym jajku na miękko znajduje się około 90 kcal. Jajka przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową. Warto wyjąć je z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem gotowania. Należy też upewnić się, że skorupka nie jest naruszona. W przeciwnym razie białko wypłynie na zewnątrz, a żółtko ulegnie częściowemu ugotowania, nawet przy zastosowaniu powyższych zasad.

Jak prawidłowo ugotować jajko na miękko?

Do małego garnka wlej wodę. Wstaw garnek z wodą na gaz i pilnuj, żeby nie przegapić początkowego momentu gotowania. Kiedy woda zacznie się bulgotać, delikatnie włóż jaja na łyżce do gotującej się wody. Wtedy uruchom minutnik, aby po upływie określonego czasu (o czym niżej) zdjąć garnek z ognia. Najczęstszym błędem jest przegapienie początku gotowania się jajek.

Sprawdź rozmiar na opakowaniu

Długość okresu gotowania jaja na miękko zależy w dużej mierze od tego, jaki ma ono rozmiar. Jaja w rozmiarze S powinny być gotowane przez 3,5 minuty. Jaja w rozmiarze M wymagają gotowania przez 4 minuty, a te największe (L) 5,5 minuty. Zbyt krótki czas gotowania w przypadku rozmiaru M i L spowoduje, że białko nie zetnie się.

Przerwij obróbkę termiczną

Po upływie czasu gotowania właściwego dla rozmiaru przyrządzanych jaj na miękko od razu wylej ciepłą wodę z garnka, zalej ugotowane jajka zimną wodą i odczekaj aż wystygną. Po ostudzeniu można je obrać.

Alternatywna metoda gotowania jaj na miękko

Druga technika gotowania jaj na miękko polega na doprowadzeniu wody do wrzenia z jajkiem zanurzonym od początku, a następnie podgrzewanie jej przez dwie minuty od rozpoczęcia wrzenia. Niemniej ta metoda jest mniej precyzyjna – łatwo przegapić początkowy moment gotowania wody, co powoduje, że obróbka termiczna trwa dłużej, a żółtko ulega ścięciu.


Zobacz także:

Alternatywy dla biegania, czyli co robić, kiedy pogoda za oknem nie zachęca