Jak zorganizować domową spiżarnię i nie marnować żywności?
2020-06-04Mądrze zorganizowana, domowa spiżarnia jest miejscem, w którym powinny znaleźć się nie tylko przeciery, powidła, soki i inne przysmaki zamknięte w słoikach, ale również produkty w puszkach, konserwy, produkty suche i inne potrzebne w kuchni.
Moda na własną spiżarnię, bez której nie mogły obejść się nasze babcie, powraca. W dawnym budownictwie domów jednorodzinnych trudno było wyobrazić sobie kuchnię bez usytuowanej obok spiżarni, aby łatwo można było sięgać po przetwory. Dziś spiżarnia jako pomieszczenie występuje rzadko. Ze względu na ograniczoną przestrzeń mieszkalną domową spiżarnię częściej organizuje się w formie dużej szafy.
Odpowiednie miejsce na spiżarnię
Ze względu na to, że weki z przetworami nie powinny mieć kontaktu ze światłem słonecznym oraz z uwagi na wymaganą temperaturę przechowywania przetworów wynoszącą ok. 10 – 15 stopni Celsjusza, spiżarnię organizuje się przy najchłodniejszej ścianie domu, w północnej części budynku, albo poza domem – w pomieszczeniu gospodarczym.
Przechowywanie weków w ogrzewanej kuchni nie jest dobrym pomysłem.
Wyposażenie spiżarni
W spiżarni jako wydzielonej przestrzeni powinny znaleźć się regały (np. regały metalowe, regały drewniane zamówione u stolarza) oraz oświetlenie. Przy wyborze regałów do domowej spiżarni warto zwrócić uwagę nie tylko na ich walory estetyczne, ale również na ich nośność. Rekomendowana nośność regałów wynosi w granicach 40 – 80 kg na półkę. Układ regałów powinien zostać tak zaplanowany, aby domownicy mieli łatwy dostęp do wszystkich poukładanych przetworów. Regały nie powinny być zbyt wysokie. Poszczególne produkty warto posegregować według kategorii.
Jakie produkty mogą być przechowywane w spiżarni?
W spiżarni można przechowywać:
– warzywne i owocowe przetwory
– produkty sypkie zamknięte w szczelnych pojemnikach lub fabrycznie pakowane (np. mąka, cukier, kasze, makarony, ryż)
– produkty suche (np. suszone owoce, orzechy, nasiona, suchary, płatki zbożowe)
– inne produkty o długim okresie przydatności do spożycia
– woda butelkowana
Spiżarnia domowa pozwala na zakup większej ilości żywności, aby móc zaoszczędzić na zakupach w przyszłości kupując hurtowo. Niemniej ta zasada dotyczy wyłącznie produktów, które mają bardzo długi termin przydatności do spożycia.
Spiżarnia w formie szafy
Suche produkty, dodatkowe naczynia i produkty o długim terminie przydatności do spożycia mogą być przechowywane w spiżarni mającej formę zabudowanej szafy z przesuwanymi drzwiami. Proponowane rozwiązanie sprawdzi się w dużej otwartej kuchni, w której można wydzielić wnękę lub komórkę, aby ukryć dodatkowe przetwory. Przechowywanie w takiej szafie przetworów warzywnych i owocowych przez dłuższy czas będzie uzależnione w dużej mierze od tego, czy temperatura panująca w wydzielonej przestrzeni będzie niższa niż 15 stopni Celsjusza.
Wnękę można zagospodarować w podobny sposób w mieszkaniu na poddaszu. Alternatywą dla typowych drzwi przesuwnych są drzwi uchylnie – składane złożone z dwóch modułów, dzięki którym cała przestrzeń zagospodarowana na spiżarnię będzie łatwo dostępna. W przypadku drzwi przesuwnych jedna część regałów zawsze będzie zasłonięta.
Nie tylko półki
Organizując spiżarnię warto zastosować różne metody zagospodarowania i wykorzystania przestrzeni, w tym nie tylko półki. Sprawdzą się także wysuwane ażurowe kosze. Ich zaletą jest odpowiednia cyrkulacja powietrza i zdecydowanie lepszy dostęp do produktów. Warto zastosować także pudełka z przegródkami, które pozwolą na posegregowanie mniejszych produktów, np. przypraw, sosów itd.
Jak nie zmarnować magazynowanej żywności?
Warto wiedzieć, ile dokładnie produktów i jakiego rodzaju znajduje się w spiżarni, aby odpowiednio zaplanować ich wykorzystanie, zanim ulegną zepsuciu. Można prowadzić taki spis w formie papierowej, albo elektronicznej. Przyda się podczas robienia zakupów oraz ustalania menu na większe przyjęcia lub kolacje.
Zamrażarka w spiżarni
Organizując przestrzeń na cele spiżarni warto pamiętać o zaletach zamrażarki, która także pełni rolę swoistej spiżarni. W miarę możliwości można wstawić zamrażarkę do spiżarni wydzielonej jako osobne pomieszczenie, aby zyskać dodatkowe miejsce na przechowywanie mrożonych warzyw i owoców, mięsa, ryb i gotowych potraw, np. porcji, które pozostały z obiadu.
Podsumowanie
Odpowiednio zorganizowana spiżarnia znacznie ułatwi przyrządzanie posiłków i organizowanie przyjęć. Jej lokalizacja ma duże znaczenie, podobnie jak sposób zorganizowania przestrzeni. Estetyka spiżarni również jest istotna, zwłaszcza gdy spiżarnia jest zorganizowana w kuchni, jako przestrzeń wydzielona szafą. Powinna wówczas współgrać z aranżacją tego pomieszczenia.
Zobacz także:
Nie znoszę tego, jak marnuje się żywność. Lepiej nawet oddać potrzebującym niż wyrzucić!
Ciekawy artykuł zwłaszcza dla mężczyzn. Na pewno wykorzystam te rozwiązania
Domowa spiżarnia może fajnie wyglądać. A jeśli jest ona połączona z działaniami, które prowadzą do zmniejszenia ilości marnotrawiionego jedzenia to już całkiem rozwiązanie idealne!