Jakie drewno najlepiej sprawdza się do wędzenia?

2022-10-06 0 przez Dawid

Wędzone mięso od wielu lat cieszy się sporym zainteresowaniem. Właściwie, nie jest to nic dziwnego – tak przygotowane produkty są przede wszystkim smaczne oraz zdatne do spożycia przez dłuższy czas. Jedną z najważniejszych kwestii, na które zwraca się uwagę podczas przygotowań, stanowi wybór mięsa. Jest to istotny, ale nie jedyny aspekt, o którym trzeba pamiętać. Oprócz tego niezbędny jest właściwy dobór drewna do wędzenia. Wbrew pozorom decyzje w tej sprawie również wpływają na jakość potrawy. Jakie drewno najlepiej sprawdza się do wędzenia? Przeczytaj tekst, a poznasz odpowiedź.

Jakie drewno do wędzenia mięsa?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, jakie drewno będzie idealne, jeśli chcesz uwędzić mięso. Generalnie, w Polsce zaleca się stosowanie surowca pochodzącego z drzew liściastych rosnących w naszym kraju. A zatem, będą to między innymi gatunki jak:

  • dąb (np. dąb szypułkowy),
  • hikora (orzesznik, przeorzech).

Oprócz tego dobrym rozwiązaniem mogą być również takie popularne drzewa owocowe jak na przykład jabłoń czy wiśnia.

Wędzenie mięsa – czy można nadać mu dodatkowy aromat?

Ciekawym, choć nie tak jeszcze popularnym w Polsce, rozwiązaniem jest drewno jadłoszyna. Podczas gdy większość innych gatunków nie zmienia zbyt mocno smaku wędzonego mięsa, sytuacja w przypadku jadłoszyna wygląda nieco inaczej. Dzięki niemu poszczególne gatunki pożywienia (w tym w szczególności takie podgatunki czerwonego mięsa jak wołowina oraz wieprzowina) zyskują bardziej wyrazisty smak.

Oczywiście, jadłoszyn to nie jedyny gatunek, który nadaje wędzonemu mięsu specyficzny smak – w przypadku tego drewna dodatkowy aromat jest po prostu wyjątkowo silny. Poniżej przedstawiliśmy jedynie niektóre rodzaje drewna, dzięki którym można uwydatnić smak mięsa:

  • grusza – dobre rozwiązanie w przypadku wędzonego drobiu (wzmocnienie smaku oraz nadanie czerwonej barwy mięsa),
  • klon – ciekawy pomysł, jeśli zamierzasz wędzić wołowinę lub ryby. Odpowiednio wykorzystane drewno klonowe nadaje słodkawy posmak i aromat,
  • jabłoń – wspomniane już drewno ma uniwersalny charakter, ale najlepiej sprawdzi się w przypadku drobiu. Dzięki temu można sprawić, że mięso uzyska lekką nutę owocową,
  • śliwa – podobnie jak w przypadku jabłoni, efekt finalny to mięso o słodkawym smaku. Śliwa to dobre rozwiązanie także z uwagi na uniwersalny charakter – drewno to można zastosować zarówno w przypadku mięsa, jak i wędlin.

Zaprezentowane rodzaje drewna to tylko niektóre spośród wszystkich dostępnych rozwiązań. W rzeczywistości wachlarz wyboru jest znacznie szerszy i obejmuje także takie surowce opałowe jak np. wiśnia, winorośl czy buk.

Drewno iglaste a wędzenie – czy jest to dobry pomysł?

Czasem można spotkać się z opinią, zgodnie z która drewno pochodzące z drzew iglastych także dobrze sprawdzi się podczas wędzenia mięsa. Niestety, rzeczywistość jest nieco inna – wysoki poziom żywicy sprawi, że najprawdopodobniej nie uzyskamy oczekiwanego efektu. A zatem stosowanie surowca pochodzącego od sosny, świerka czy cedru nie jest zalecane, jeśli chcesz uzyskać dobrej jakości mięso wędzone.

Drewno do wędzenia – ważny jest nie tylko rodzaj, ale także jakość

Gatunek drewna to nie jedyna kwestia, o której trzeba pamiętać. Jeszcze przed przystąpieniem do wędzenia konieczne jest wysuszenie mięsa oraz usunięcie takich defektów jak na przykład wilgotne czy spróchniałe fragmenty, a przede wszystkim pleśń. To jeszcze nie wszystko – konieczne jest także pozbycie się kory, ponieważ w trakcie jej spalania może dojść do uwolnienia groźnych dla zdrowia substancji.

Jakie drewno najlepiej sprawdza się do wędzenia? Podsumowanie

Jak widzisz, dobór drewna do wędzenia nie jest prostą kwestią. Nie istnieje jedyne słuszne rozwiązanie, a różne rodzaje surowca są stosowane w zależności od rodzaju mięsa czy nawet regionu. Generalnie jednak korzysta się z drewna pochodzącego od takich gatunków roślin, które można spotkać w danym regionie. To właśnie dlatego zalecenia pitmasterów ze Stanów Zjednoczonych, Francji, Hiszpanii czy Polski mogą różnić się nawet w sytuacji, gdy porady dotyczą tego samego gatunku mięsa.

 

Autor: Emil Zelma