Ciasto naleśnikowe – jak przyrządzić ciasto do pancakes i crepes
2019-06-03Obecnie na polskich stołach dominują dwa rodzaje naleśników – tradycyjne, cienkie (crepes) oraz pancakes wywodzące się z amerykańskiej kuchni. Naleśniki mogą być przygotowywane w wersji słodkiej lub wytrawnej.
Już w starożytnej Grecji zasmakowano w plackach z mąki pszennej, mleka, miodu i oliwy. Współcześnie receptura ciasta na naleśniki nieco się zmieniła. Francuskie naleśniki nazywane crepes na polskich stołach pojawiły się jako pierwsze. Crepes są bardzo popularne także w Belgii, Portugalii i Szwajcarii. Natomiast amerykańskie pancakes pojawiły się w Polsce dość niedawno, jako typowo śniadaniowe danie. Ciasto potrzebne do ich przygotowania jest gęstsze. Pancakes przypominają raczej słodkie placki niż naleśniki.
Jak przygotować naleśniki crepes?
Do przygotowania naleśników crepes potrzebujesz następujących składników:
– 2 szklanki mleka
– 4 jaja
– 3 łyżki roztopionego masła
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– ½ łyżeczki soli
– 1 ½ szklanki mąki
W blenderze wymieszaj mleko, jaja, masło, cukier, cukier waniliowy, sól i mąkę. Miksuj masę dopóki nie będzie jednolita (około 20 sekund). Dużą patelnię pokryj sprayem do smażenia. Rozlej niewielką ilość ciasta na patelni i dokładnie rozsmaruj okrąg. Smaż naleśniki z obu stron przez około 1 – 2 min z każdej strony, aby były lekko brązowe.
Nadzienie słodkie lub wytrawne
Crepes można podawać na słodko lub wytrawnie. W wersji wytrawnej należy jednak zrezygnować z dodawanie do ciasta cukru waniliowego i cukru. Pozostałe składniki pozostają bez zmian. Crepes najczęściej są nadziewane dżemem lub słodkim kremem i owocami, a następnie zwijane w rulon lub składane w tzw. chusteczkę.
Nadzienie może być przygotowane z:
– nutelli i bananów
– serka mascarpone i świeżych truskawek lub jagód
– brzoskwiń i bitej śmietany
Natomiast wytrawne naleśniki można wypełnić serem i szynką, mozzarellą, pomidorami i bazylią, albo ugotowanymi al dente warzywami. Niewątpliwą zaletą crepes jest to, że można dowolnie łączyć składniki nadzienia według swojego upodobania.
Jak przygotować pancakes?
Do przygotowania tradycyjnych pancakes potrzebne są następujące składniki:
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki soli
– 1 szklanka mleka lub maślanki
– 2 duże jaja
– ¼ szklanki rozpuszczonego masła
W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce połącz mleko, jaja i masło na jednolitą masę. Wlej mokre składniki do suchych i połącz, aby ciasto nabrało jednolitej konsystencji. Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Możesz użyć oleju do smażenia lub specjalnego sprayu, o którym była mowa w odniesieniu do crepes. Wylej na patelnię niewielką ilość ciasta, aby powstał mały placek. Smaż pancakes z obu stron na brązowy kolor.
Pancakes najlepiej smakują podane z bitą śmietaną i owocami, albo z syropem klonowym. Można dodać do ciasta szklankę borówek amerykańskich. Tak przygotowane placki nie wymagają już żadnych dodatków – mają bogate (i smaczne) wnętrze.
Zobacz także:
Uwielbiam słodkości! Sam spróbuje tego przepisu
Fakt, to wcale nie jest łatwa sprawa. Myślę, że metodą prób i błędów mi się uda