Jak odkręcenie słoika pozwoli Ci zjeść obiad

Jak odkręcenie słoika pozwoli Ci zjeść obiad

5 grudnia, 2022 0 przez Dawid

Wiele osób spotkało się już z tym problemem. Idziesz otworzyć słoik z jedzeniem, ale otwieranie jest tak trudne, że musisz użyć obu rąk i całej siły. Może to być frustrujące, gdy jesteś w trakcie gotowania lub po prostu chcesz coś szybko zjeść i nie możesz otworzyć słoika. Mocno zakręcony słoik jest trudny do otwarcia, ponieważ wieczko jest szczelnie zamknięte. Uszczelnienie utrudnia odkręcenie słoika, ponieważ nie ma miejsca na żadną dźwignię. Łatwo będzie go otworzyć, jeśli podważysz pokrywkę nożem. Słoik można również otworzyć za pomocą wrzącej wody i masła, ale nie jest to zalecane.

Mocno zakręcony słoik to nie problem, jak wiesz, jak go otworzyć

Istnieje wiele powodów, dla których odkręcenie słoika może być trudne, ale najczęściej dzieje się tak dlatego, że pokrywka była założona zbyt długo i wokół niej znajduje się uszczelnienie próżniowe. Gdy tak się dzieje, w słoiku nie ma wystarczającej ilości powietrza, aby można go było łatwo otworzyć. Uderzenie słoika o twardą powierzchnię spowoduje powstanie siły wystarczającej do zerwania utworzonej plomby.

Istnieje wiele powodów, dla których słoik może być trudny do otwarcia

Najczęstszym powodem jest to, że mocno zakręcony słoik został mocno pasteryzowany, a ciepło spowodowało, że zawartość stała się pod ciśnieniem. Może to utrudniać otwieranie. Słoik ciężko się otwiera, ponieważ jest mocno pasteryzowany. Oznacza to, że słoik został podgrzany do wysokiej temperatury i że zawartość wewnątrz została podgrzana. Dzięki temu żywność w środku jest bardzo gorąca i zapobiega rozwojowi bakterii. Ale też powoduje ciężkość otwierania słoika. Słoik ciężko się otwiera, ponieważ jest mocno pasteryzowany. Pasteryzacja to proces, który zabija bakterie i inne mikroorganizmy w produktach spożywczych. Proces ten zapewnia również dłuższy okres przydatności do spożycia, dzięki czemu słoik nie zepsuje się tak szybko. Pasteryzacja to proces podgrzewania żywności lub napojów w celu zabicia wszelkich szkodliwych bakterii. Został wynaleziony przez Louisa Pasteura w 1864 roku i od tego czasu jest używany jako ważny sposób zapobiegania chorobom spowodowanym zanieczyszczoną żywnością lub napojami.

Dlaczego odkręcenie słoika jest trudne

Odkręcenie słoika będzie bardzo łatwe, jeśli włożymy go do wody. Po prostu wlej wrzącą wodę do garnka i włóż do niego mocno zakręcony słoik. Gorąca woda spowoduje, że z garnka uniesie się dużo pary, która uwolni całe powietrze znajdujące się w słoiku. Ciśnienie powietrza z zewnątrz słoika popchnie go i ułatwi otwarcie. Kiedy w środku nie ma już powietrza, powinieneś być w stanie otworzyć go jedną ręką. Otwarcie słoika będzie bardzo łatwe, jeśli przed odkręceniem włożymy go do wody; działa to, ponieważ gorąca woda powoduje, że metal i szkło rozszerzają się i stają się bardziej giętkie. Wystarczy wlać wrzącą wodę do garnka, wlać trochę, trzymając słoik tak, aby cały był zanurzony, a następnie wystawić słoik i odczekać jakiś czas (zwykle dwie minuty), aż nagrzeje się wystarczająco dużo, aby rozluźnić nakrętkę. Inna metoda na otwarcie słoika to uderzenie wieczkiem o blat stołu lub o kafelki.

 

Autor: Paweł Bendarz